Gratis bloeddrukmetingen in het kader van Wereld Hypertensiedag

Wie dat wil, kan op verschillende data in de maand mei in elf Belgische ziekenhuizen, waaronder het UZ Gent en UZ Leuven, gratis en zonder afspraak zijn bloeddruk laten meten. De campagne is een initiatief van het Belgisch Hypertensie Comité (BHC), met steun van de Laboratoires Servier en Hospidex, naar aanleiding van Wereld Hypertensiedag op 17 mei. De bedoeling is om op die manier het probleem in België beter in kaart te brengen.

Hypertensie is verantwoordelijk voor ongeveer 15.000 sterfgevallen per jaar en daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Toch zijn er geen directe recente nationale gegevens voorhanden. Daar wil het Belgisch Hypertensie Comité (BHC) nu dus verandering in brengen.

"De campagne heeft een dubbel doel: ten eerste om Belgische cijfers te verkrijgen om de omvang van dit volksgezondheidsprobleem voor het land beter te kennen. Ten tweede om patiënten op te sporen die nog niet gediagnosticeerd zijn, om hen te begeleiden en te adviseren hoe ze met hypertensie kunnen omgaan en zo ernstige complicaties te vermijden die soms dodelijk kunnen zijn", duidt professor Tine De Backer, voorzitter van het BHC.

De gratis metingen vinden plaats in het OLV Aalst (8 mei), CHU Brugmann (10 mei), UZ Antwerpen (11 mei), CHR Hoei (15 mei), UZ Brussel (15 mei, onder voorbehoud), CHU Bergen (16 mei), UZ Leuven (17 mei), Erasmusziekenhuis (17 mei) , CHU Luik (19 mei), UZ Gent (23 mei) en UCL Brussel (24 mei).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.